Free mock exam
Design & Planning — AM2 Online Knowledge Test Practice
Free topic-focused mock exam: all 19 questions on Design & Planning, drawn from the wider AM2 Online Knowledge Test bank. 35-minute timer, 70% to pass, worked explanation on every question. Use this when you've taken the full mock once and want to drill the topics you got wrong.
- Questions
- 19
- Time limit
- 35 min
- Pass mark
- 70% · 14/19
- Question bank
- 19
Free, no sign-up. Retake as many times as you like — the questions are reshuffled, with the answer order changed.
Sample questions
01Which relationship must hold between design current (Ib), device rating (In) and conductor capacity (Iz)?
- AIz ≤ In ≤ Ib
- BIb ≤ Iz ≤ In
- CIb ≤ In ≤ Iz
- DIn ≤ Ib ≤ Iz
Why: Regulation 433.1.1: the rated current of the protective device is not less than the design current of the circuit, and does not exceed the lowest current-carrying capacity of any conductor of the circuit. So Ib ≤ In ≤ Iz.
02Under Regulation 433.1.1(c), the current causing effective operation of the device (I2) must not exceed what?
- A1.13 × Iz
- B1.25 × Iz
- C1.45 × Iz
- D2.0 × Iz
Why: I2 shall not exceed 1.45 times the lowest current-carrying capacity of any conductor of the circuit. Devices to BS EN 60898 and BS 88 fuses meet this when In ≤ Iz.
03A cable needs correction factors Ca, Cg and Ci. What tabulated current-carrying capacity (It) must it have for a device rated In?
- AIt ≥ In ÷ (Ca × Cg × Ci)
- BIt ≥ In ÷ 1.45
- CIt ≥ In + Ca + Cg + Ci
- DIt ≥ In × Ca × Cg × Ci
Why: Each factor of less than 1 reduces what the cable can carry, so the tabulated value has to be larger than the device rating: It ≥ In ÷ (Ca × Cg × Ci). For example a 32 A device with Cg 0.8 needs It of at least 40 A.
Common questions
Is the Design & Planning mock exam free?
Yes, it is free with no sign-up needed. Questions are pulled at random from a substantial bank, with a worked explanation on every question after you submit.
Can I retake the mock exam?
Yes. Every attempt picks a different random selection and reshuffles the options, so each retake gives you genuinely new questions. No limit on retakes.
Does this count as a qualification?
No. This is independent practice material and does not award a qualification, card or certificate. Where a subject has a formal qualification or card, you gain it through an approved provider.